Friday, June 26, 2015

"En liter röd mjölk, tack..."

När jag var liten var livet enkelt. Det fanns röd mjölk, grön mjölk och blå mjölk. Ja, inte den faktiska mjölken alltså. Men förpackningarna. I Blekinge hade vi mjölk från Arla. Precis som de flesta svenskar som inte bor i Skåne eller Norrland utan därimellan. Och enligt Arla är:

Röd mjölk = Standardmjölk = Vanlig Mjölk (3%)
Grön mjölk = Mellanmjölk = 1,5%
Blå mjölk = Lättmjölk = 0,5%

Lätt och enkelt för ett barn att komma ihåg. Röd mjölk, Grön mjölk, Blå mjölk. Inga problem. Allt var frid och fröjd...

Tills man åkte till farmor och farfar i Skåne. 7 mil bort. De hade mjölk från Skånemejerier. I helt andra färger.

Gul mjölk = Standardmjölk = Vanlig Mjölk (3%)
Blå mjölk = Mellanmjölk = 1,5%
Röd mjölk = Lättmjölk = 0,5%

Plötsligt var röd mjölk lättmjölk. Röd mjölk var alltså blå mjölk. Om du förstår vad jag menar. Blå mjölk var grön mjölk och den röda mjölken hade blivit GUL mjölk. Gul??? Gul som inte ens var en riktig mjölkfärg! Detta var svårt för en femåring att ta in. Nästan omöjligt...

Med tiden har jag lärt mig. Kan nu utan större problem handla mjölk på båda sidor Skånegränsen utan att ta fel. Det tog sisådär tjugofem år. Men det gick...

Sedan åker jag till Norrland. Och då börjar allt om igen! För i Norrland, där är Standardmjölken - den som var röd hemma och gul hos farmor och farfar - den är GRÖN!

Och mellanmjölken. Den gröna. Som var blå. Den är RÖD!

Och som om inte detta vore nog. Lättmjölken. Den BLÅ mjölken. Som var röd hos farmor och farfar. Den är ta mig *** GUL!

Hur många gånger ska jag behöva säga det? GUL ÄR INTE EN RIKTIG MJÖLKFÄRG!!! Visst, vi har med tiden fått en gul mjölk även i Blekinge. Minimjölken. Men den är väl egentligen ingen riktig mjölk heller?

norrmejerier mjölk

Skämt åsido. Är det inte kul att tre mejerier lyckas med att välja färger så att ingen mjölksort har samma färg på två ställen? Trots att det bara är fyra olika färger de använder. Röd mjölk är lätt i söder, mellan i norr och standard därimellan.

Och visst är gul en riktig mjölkfärg. Både i Skåne och i Norrland. Men inte därimellan. Inte nuförtiden. På den här intressanta och informativa sidan med mjölkpaket genom tiderna kan man se att även Arlas standardmjölk var gul tidigare. 1985 kom de nuvarande färgerna. Ungefär samtidigt som jag börjar minnas något överhuvudtaget. Mellanmjölken med den blommiga skuttande kon från året efter är mitt främsta barndomsminne av hur ett mjölkpaket ser ut. Om jag hade fått välja hade den fortfarande sett ut så.

Det här inlägget är egentligen ett försök att påvisa problemen med att bara utgå ifrån sin egen personliga och begränsade erfarenhet när man ska bedöma något. För en Blekingsk femåring är gul inte någon mjölkfärg. För en skånsk femåring är tanken på grön mjölk omöjlig, liksom blå mjölk för en liten norrlänning. Femåringar må vara ursäktade att de tänker så. Problemet är att detta sätt att tänka också är mycket vanligt bland betydligt vuxnare personer som borde veta bättre. Du har säkert träffat några stycken. Alla har fel utom jag!

Mjölkpaketsfärger är synnerligen relativa. Det enda som inte är relativt är mjölkens egen färg. Mjölken inuti paketen är alltid vit. NÄSTAN alltid. En gång i barndomen har jag varit med om att mjölken som rann ur det gröna mjölkpaketet och rakt ner i glaset, också var grön. Men det var så äckligt att det ska jag nog inte skriva mer om...

1 comment:

Anonymous said...

För fan va vidrigt, att ni kan med! Jävla hycklare