Friday, November 27, 2015

Sveriges sexigaste dialekt? Nja... (Om undersökningar och statistik...)

Aftonbladet presenterar en stor nyhet idag.

Norrländskan är Sveriges sexigaste dialekt.

Den får 22% av rösterna. Efter det kommer "Göteborgska och värmländska", vilket i mina öron låter som en mycket märklig kombination, med 18%. Först på tredje plats, och med bara 12% av rösterna kommer skånskan.

Blekingskan finns överhuvudtaget inte med på listan, vilket i och för sig inte är så förvånande. Av tre anledningar: Blekingarna är få, de flesta misstas för att vara skåningar och den enda Blekingska dialekt som svenskar i allmänhet känner till är Karlskronitiskan...

Som vanligt ska sådana här undersökningar, och statistik överhuvudtaget, tas med en stor nypa salt och lite grovmalen svartpeppar. Och kanske en äggula.

Man måste fråga sig: Vilka är det som man har frågat egentligen? Är de verkligen ett tvärsnitt av svenska folket i allmänhet?

Jag kan inte låta bli att tänka på undersökningen som presenterades med ännu större rubriker häromåret. "Varannan mamma vill bli hemmafru!". Det visade sig senare att denna undersökning inte hade genomförts bland svenska mammor i allmänhet. Utan bland medlemmar på nätsidan Familjeliv. Det vill säga, Sveriges mest populära forum för personer med intresse för hemma- och familjeliv. Vilket framgår av namnet. Det vill säga, det var ungefär som att göra en undersökning om drömyrke på valfritt järnvägsentusiastforum och sedan basunera ut: 95% av Sveriges män vill bli lokförare! (Övriga 5% vill bli trafikledare).

Vilka är det då som har tillfrågats i undersökningen om Sveriges sexigaste dialekt? Jo, det är medlemmar på Mötesplatsen.se. Samtliga singlar. Jag förmodar att majoriteten av medlemmarna på denna sida är just singlar. Jag vågar också påstå att den enda slutsats man egentligen kan dra av denna mycket ovetenskapliga undersökning är att det bor många singlar i Norrland...

No comments: