Friday, November 13, 2015

Piteå - Skyltarnas stad...

I ett tidigare blogginlägg från min norrländska resa, beklagade jag mig över bristen på skyltar I Malmberget. Jag nämnde också som hastigast att det fanns en annan plats i Norrland som hade desto fler. Skyltar på varenda hus och varannan sten. Nästan. Denna plats är Piteå...

avrättningsplats

Till Piteå räknar jag naturligtvis även Öjebyn. Där för övrigt vartannat hus förefaller ha varit fängelse någon gång under historien. Enligt skyltarna. Och ett stenkast från mitt nattläger fann jag denna skylt i ett buskage. Avrättningsplats. Hujedamej... Några spöken syntes dock inte till...

piteåuppropetkvinnojour
Vissa saker kan tyckas självklara. Men innan alla har begripit hur det ligger till, så skadar det inte med påminnelser i varannat gathörn. Det hade behövts i resten av landet också. Läs mer om Piteuppropet här.

Men det där med stenarna, det var väl inte riktigt sant? Inte sätter man väl skyltar på vanliga stenar? Jo, i Piteå:

Grindavik
Stenhög i hamnen. Med oklar koppling till Grindavik, en av Piteås vänorter. Ett litet fiskesamhälle i sydvästra hörnet av Island.

St Barth Gustavia
St Barth-huset. Symboliserar enligt skylten till höger en annan av Piteås vänorter: Gustavia, huvudstaden på den en gång svenska kolonin St Barth i Västindien. Döpt efter Gustav III som köpte ön av Frankrike 1784. 1878 sålde vi ön tillbaka till Frankrike. Den här typen av hus var vanliga på St Barth förr i tiden. Det faktiska huset på bilden har dock inte hämtats från Västindien, men väl från en annan berömd ö, närmare bestämt Djurgården. Det uppfördes där 2007 i samband med en utställning och flyttades sedan till Piteå.

Liggande höna Sten
 Om du fortfarande inte tror mig: En helt vanlig sten. Försedd med informationsskylt. Enligt denna kallas den för "Liggande hönan" och den "...uppfördes troligen för cirka 2000 år sedan. Vilka som byggde den och vad den användes till kan man inte säkert säga."

No comments: