Friday, November 6, 2015

Social Turism?

Det var en märklig händelse som inträffade häromkvällen. Jag hade gått ner till busshållplatsen vid torget, för att ta bussen vidare ner till Partille och handla lite mat och några kuvert. Jag ser min buss komma borta vid rondellen. Precis innan den ska svänga in till torget kommer en annan buss från ett annat håll och tränger sig före. En stor vit hög turistbuss, med reklam för en välkänd kommersiell radiokanal på sidan.

Jag tänker att det måste vara en Ullaredsutflykt på väg hem. Sådana ser man ju ibland. De brukar komma tillbaka på kvällen och stanna i bussfickan på andra sidan torget och lasta av folk och stora påsar...

Men inte denna gång. Den här bussen glider elegant förbi bussfickan på andra sidan torget och kör vidare runt, i riktning mot busshållplatsen där jag och ett antal andra står och väntar på den buss som kryper precis bakom The Great White.

Ska den stanna och blockera busshållplatsen? Nej. Den fortsätter glida långsamt förbi oss vid busshållplatsen. Längst fram hos föraren står något slags reseledare och pratar i mikrofonen. Folket i den höga bussen ser ner på oss vid busshållplatsen. Sedan kör den tillbaka ut till rondellen och försvinner i mörkret.

Vi som står kvar vid busshållplatsen tittar förvånat på varandra. Var det där på riktigt? Såg vi i syne?

Sedan kör vår vanliga lilla blå lokalbuss fram, och vi kan kliva ombord.

Jag tror så här i efterhand att vi kan vara ganska övertygade om att det var på riktigt. Synvillor brukar sällan vara sponsrade av radiokanaler. Hade det varit en hörvilla däremot...

Men vad kan det då ha varit?

Guidad tur i Göteborgs fattigare betongförorter? Ta en titt på oss som bor här. Men gå inte för nära... Är det måhända detta som menas med uttrycket Social Turism?

No comments: