Tuesday, July 7, 2015

Världsbokdagen

Varken Röda korset eller bokhandeln i Jokkmokk ville förse mig med någon bok. Var jag då fortfarande helt boklös när det blev dags att åka vidare? Nej. Inte alls. Det var nämligen inte vilken dag som helst jag besökte Jokkmokk.

Det var den 23 april.

Världsbokdagen...


världsbokdagen
Plötsligt fick jag se ett meddelande på en skylt...

bibliotek

Jag skyndade mig till biblioteket.

Jokkmokks bibliotek

Girjjevuorkká eller Girjerájus på lokalspråket. Girje är misstänkt likt finskans Kirja tänkte jag. Det vill säga Bok.

Kautokeino en blodig kniv Lars Pettersson

 "Varsågod", sa den vänliga bibliotekarien. Och tillade att författaren skulle komma på besök lite senare. Om jag ville komma tillbaka.
"Tack. När då?", frågade jag och tittade på klockan. Den buss jag tänkte åka hem skulle snart gå. Jag hade planer på att hinna besöka ett ställe till längs vägen hem. Men jag kunde eventuellt stanna lite till och ta sista bussen två timmar senare istället. Författarbesök kan vara ganska trevliga.
"Till hösten", sa hon...

Kautokeino, eller Guovdageaidnu, är liksom Jokkmokk ett av de mest kända samiska samhällena. Det ligger i Norge. 17 mil nordost om Kiruna. Fågelvägen. Eller 32 mil med bil. I Kautokeino ligger den Samiska högskolan. Lars Petterssons bok tilldelades svenska deckarakademiens debutpris 2012. Den ligger nu överst i högen bredvid min säng och jag har nu (7 juli) för avsikt att börja läsa den inom kort...

1 comment:

Kristina Englund said...

Hej Anders!
Kul att du uppskattade kampanjen Norrbotten Läser. Lars Petterssons höstturné bland Norrbottens kommuner är på väg att sparka i gång så har du vägarna norrut...
Vi hoppas förstås att du gillade boken och du får gärna skriva lite reflektioner på vår FB-sida https://www.facebook.com/norrbottenlaser där vi för övrigt har gjort ett inlägg om din trevliga bloggpost.
Hälsningar
Norrbotten Läser
genom
Kristina