Tuesday, May 24, 2011

Biljettluckan i Uddevalla

Klassfoto i första klass. Du vet säkert hur det brukar se ut. Alla småungar sitter och smilar och visar upp sina nya gluggar. Du minns det säkert. Mjölktandsregnet. När jag hade fått min första glugg, och visade för min pappa så sa han. "Är det biljettluckan i Uddevalla?" och så skrattade han. Det var ett vanligt uttryck, sa han. Jag tog för givet att det var så.

Uttrycket har funnits i mitt huvud alltsedan dess. Som något helt naturligt. Som multiplikationstabellen, eller huvudstäderna i norden. Så småningom har jag lärt mig var Uddevalla ligger (södra Bohuslän), och inför årets västsvenska resa ville jag veta mer, googlade "biljettluckan i Uddevalla", och till min förvåning fick jag inte en enda träff. Jag ringde upp min fader och berättade det. Han blev mycket förvånad, och stod fast vid att man "brukade säga" så. Kan det vara ett mycket lokalt östskånskt uttryck? Varför då Uddevalla, och inte...Brösarp, till exempel? Om någon läsare av denna blogg träffat på uttrycket och/eller vet mer, eller bara har en teori så är all information välkommen. I vilket fall känns detta inlägg som en historisk händelse. För här är den nu äntligen. Efter snart 22 år har jag funnit den:

biljettluckan i uddevalla, foto anders n, bljettlucka, hål i väggen, bohuslän, foto anders n
Biljettluckan i Uddevalla (Foto Anders N)

3 comments:

Anonymous said...

Tyvärr har jag inte mer information om fallet. Tannalös är det närmaste jag kommer, men inte har det med Udevalla att göra. Kanske är det ett sätt att skrämma barnen, som att tandtrollet kommer om man inte borstar tänderna, Tandtrollet har jag fortfarande inte sett till, och Udevalla har ingen varit i.

T'syf ~pl said...

Men tandfen har du väl träffat?

Anonymous said...

Nej, det enda jag vet är att tanfen tydligen ska bära jeans