Sunday, July 24, 2011

Mina vårdkontakter...

Kom på att det är dags att förnya receptet på min epilepsimedicin. Gick in på Landstingets hemsida. Letade en bra stund efter mailadress till min mottagning, Medicinmottagningen i Karlshamn. Just det, jag är fortfarande patient här i Blekinge, även om jag bor i Göteborg. Har man bra läkare så är det ju dumt att byta. Försökte det när jag bodde i Gamleby, men det blev alltid problem. Min tandläkare har mottagning i Sölvesborg. Det är också en bit från Göteborg. Men det här skulle handla om att förnya receptet. Jag hittade så småningom kontaktinformationen till mottagningen. Precis innan dess så skymtade jag en liten ruta i ögonvrån: "Gör det själv. Förnya recept, ändra besökstid, beställ intyg med mera." Mina vårdkontakter kallades det. E-tjänster hos Landstinget? Det låter ju lysande. Jag gillar att kunna lösa allt över nätet. Jag tycker inte om telefonköer. Det har du säkert märkt om du brukar läsa den här bloggen. Jag är inte så förtjust i telefoner överhuvudtaget, faktiskt...

Jag klickade fram informationen. Det stod:
För att använda e-tjänsterna öppnar du ett konto i Mina vårdkontakter. Du kan välja att antingen logga in med e-legitimation eller med ditt personnummer, lösenord och en engångskod som skickas till din mobiltelefon.Det lät enkelt. Jag klickade fram sidan. Det första jag möttes av var en ruta där jag ombads legitimera mig. Jag kopplade in min bankdosa och satte i mitt kort. E-legitimation. Inga problem. Dosan bad om min kod, och jag knappade in den. Datorn funderade ett tag. Rutan försvann och jag möttes av... En uppmaning att legitimera mig. Var det inte det jag gjorde nyss? Jag klickade på e-legitimation och tog upp bankdosan igen. Den frågade efter min kod, och jag knappade in den. Rutan försvann och ersattes av en ny ruta där jag...Ombads legitimera mig. Denna gång var jag absolut säker på att jag redan hade gjort det, så jag tittade efter andra alternativ. "Skapa nytt användarkonto" eller något sådant stod det i en ruta bredvid den andra. Det kanske jag måste göra först. Jag klickade på den rutan, och fick upp en ny ruta där jag...Just det. Jag ombads legitimera mig. Men OK, det här var ju en annan tjänst, så det kunde väl vara hänt. Jag tog upp min bankdosa som bad om min kod. Jag knappade in den. Nu kom det en ny ruta. Istället för att återigen be om legitimation så stod det nu: "Användare existerar redan". Det var ju trevligt veta att man existerade i alla fall. När jag brukar försöka kontakta mitt kabel-TV/bredbandsbolag och knappar in mitt personnummer så brukar de påstå att jag INTE existerar. Det är inte roligt. Nu backade jag tillbaka, och plötsligt så hade jag kommit in på sidan, utan att behöva legitimera mig en femte gång.

I vänsterkanten av bilden fanns en meny. Jag valde "Mina recept och läkemedel".Det lät som det lämpligaste alternativet. En undermeny dök upp. Första alternativet var "Recept". Det var ju det jag skulle göra. Förnya recept. Jag klickade på "Recept". Jag fick svar snabbt: Det finns inga aktuella recept. Och det var ju sant. Det gamla har gått ut, det var därför jag skulle förnya det. Under "Ej uttagbara recept", som jag tycker var en lite tveksam rubrik, så hittade jag mina gamla. Men de har ju gått ut. "Under uthämtade läkemedel" kunde jag se precis när och var jag köpt min medicin det senaste året. Under "Högkostnadsskydd" så kunde jag se hur ett sådant fungerar. Men var fanns "Förnya recept"? Jag letade runt. Till slut hittade jag:

OBS! För att förnya ditt recept, klicka på din mottagning i menyn.
Min mottagning? Jag letade i menyn, ingenstans kunde jag hitta min mottagning. Däremot hittade jag: "Hitta och lägg till mottagning". Mina recept hittade programmet direkt, men min mottagning var jag tydligen tvungen att leta upp själv. Nå, hur svårt kunde det vara? Jag klickade på "Hitta och lägg till..."

Här kan du hitta alla mottagningar som du kan kontakta via Mina vårdkontakter.
Och så en sökruta. Jag sökte på "Medicinmottagning Karlshamn". 0 träffar. Jag sökte på "Karlshamn". 0 träffar. Jag sökte på "Blekingesjukhuset" (Gemensamt namn för lasaretten i Karlshamn och Karlskrona). 0 träffar. Jag sökte på "Blekinge". 0 träffar.


Sedan sökte jag inte mer. Jag stängde ner eländet och mailade istället. Det har fungerat de senaste åren. Jag skrev att jag ville ha mitt recept förnyat, att jag ville ha en mailbekräftelse på när det var gjort så jag inte behöver gå till Apoteket i onödan, och att jag hade försökt via "Mina vårdkontakter" och att det inte fungerat. Vi får se om jag får något svar.

Jag funderar på varför Landstinget vill att jag ska använda den här tjänsten som inte fungerar för mig. Jag funderar på om det har något att göra med att jag är skriven i Göteborg. Men eftersom jag fortfarande är epilepsipatient i Karlshamn så förstår jag inte varför jag inte kan kontakta dem via deras webbtjänst. Och även om jag inte hade varit patient där, så tycker jag fortfarande att de borde kunna gå att hitta. Men vad vet jag?

1 comment:

Frippe said...

Att du inte kunde hitta din mottagning kan bero på två olika saker. Antingen har just denna mottagning inte startat I Mina vårdkontakter ännu eller så har man bara öppnat för invånare som är folkbokförda i Blekinge län. Hör med mottagningen vad som hänt!