Thursday, April 5, 2012

Påskmiddag och en evig fråga...

Påskmiddag... Nej, kanske inte. Den här bilden är någon vecka på nacken. När jag kom tillbaka hit till Goteborg efter ett par veckor i Olofström så hittade jag en gammal kycklingfilé i frysen och ett 6-pack utgångna ägg längst in i kylskåpet. Jag känner alltid en viss tveksamhet när jag hittar mat som passerat Bäst Före-datum, men jag försöker arbeta bort denna känsla. Man ska inte slösa med mat, och det viktiga är att använda lukt- och smaksinne för att avgöra om maten är ätlig eller inte. Bäst Före-datumet är trots allt bara en rekommendation. "Sista förbrukning" är däremot lite värre. Ett annat bra tips i sammanhanget är att använda Grillkrydda. Den döljer de mesta andra smaker, och kan vara bra att ta till när maten är så där på gränsen... Som du ser har jag grillkryddat både kyckling och ägg. För övrigt tycker jag bilden, och hela inlägget, är en bra illustration av en av mänsklighetens stora frågor. Jag vet inte, men vad tror du? Vilken är äldst? Kycklingen eller ägget?

6 comments:

Anonymous said...

Påskmiddags update: Både som inspiration och för att bräcka dig väljer jag att berätta om följande episod, som inträffade under påsk helgen. Fisk står som du vet aldrig på menyn, däremot finner jag just gravlaxsåsen mycket aptitlig. Det är inte ofta jag äter den, men det hände nån gång då och då. Såsen serveras då till potatis, och endast potatis. Så under de stundande helgdagarna bestämde jag mig för att köpa en burk med just gravlaxsås. För att festa till det kan man säga. Potatis blir alltid lite bättre med gravlaxsås. På långfredagen kunde jag inte hålla mig längre, kokade potatis och tog ut burken och hällde upp en ansenlig mängd sås. Potatisen var mest en ursäkt för såsen. Efter en mycket trevlig middag framför något franskt TV-program som jag inte förstod mig på skulle jag ställa tillbaka såsburken i kylskåpet (med det lilla som fanns kvar av såsen). Det var då jag upptäckte det. Bakom ett paket med körsbärstomater stod ytterligare en burk gravlaxsås. Frågorna hopade sig, var kom den ifrån? Hur hade glasburken lyckats föröka sig på så kort tid? När köpte jag den? För att besvara frågan tog jag ut burken ur kylen, tittade på utgångsdatum och kunde lugnt konstatera att den inte gått ut än, det var flera månader kvar av "bäst före datumet". Men hur var det med den andra burken? Den som jag just köpt och som stått längst fram i kylskåpet? siffrorna förvirrade mig juni 2010? Inte kan väl det stämma? Jo, mycket riktigt, jag hade just tryckt i mig nästan en hel burk med två år gammal gravlaxsås. Utan att reagera på något annat än att såsen såg lite väl mörk ut. Hade jag köpt en två år gammal burk? Självklart inte, det var den nya burken som jag ställt längst in i kylskåpet. Som man brukar göra?! Så det här med bäst före datum ska man tydligen inte ta så hårt på. Men för säkerhets skull åt jag av den lite nyare versionen på själva påskafton, vågade inte chansa.

T'syf ~pl said...

Nej du har helt rätt, den historien bräcker jag inte. Kanske för att jag städar kylskåpet i alla fall en gång om året... I vilket fall som helst, gratulerar till ytterligare en bloggkommentar av högsta klass!

Anonymous said...

ännu en liten uppdatering, drack en vecka gammal mjölk. Visserligen inget som kan tänkas hota min hälsa, men det märkliga är att jag tyckte det smakade bättre än vanligt. Hur är det möjligt?

Just ja, såsen. Istället för att kasta det lilla som var kvar, ställde jag givetvis in den i kylskåpet igen.

T'syf ~pl said...

Hm...Årgångsmjölk? Jag tror det är så enkelt som att du börjar få smak för vällagrad mat.

Följaktligen är det helt naturligt att du sparade såsresten. Vilken av dem var det förresten? Den lilla slurken tvåårig eller den lilla slurken inte ännu tvåårig?

Anonymous said...

Den tvååriga, självklart. Då jag varken klarade av att äta upp det lilla som var kvar, men heller inte tycker om att slänga mat gjorde jag vad jag alltid brukar göra. Jag ställer tillbaka det tills det inte finns några tvivel längre om att det är oätbart. Som den ser ut nu är det ett gränsfall. Så den får stå kvar nån vecka till.

T'syf ~pl said...

Ser fram emot en lägesrapport om någon vecka då...