Wednesday, January 27, 2016

Hur en ensam man kan förändra två länders, och en TV-såpas, historia...

Mitt förra inlägg handlade om Hildursborg. Idrottshallen i Boden. Med största sannolikhet syster till Sveaborg. Känner du henne? Inte? Hon är en viktig mycket viktig byggnad i den svensk-finska historien. Ungefär så här gick det till:

Så var det 1808. Ryssland gick till attack mot Sverige. I det här fallet mot dåvarande Sveriges östra delar. De som låg närmast. Det vill säga nuvarande Finland. Därför brukar man prata om det "Finska kriget". På Sveaborgs fästning, också känt som "Nordens Gibraltar", huserade en befälhavare vid namn Carl-Olof Cronstedt. Han begick det absolut värsta brott man kan begå i ett krig.
Nu tänker du kanske på massakrer och sådant som befälhavare i krig brukar syssla med.

Men nej. Det Cronstedt gjorde var mycket värre och skamligare...

Han kapitulerade!

En kort historia som fick stora följder. Varför Cronstedt kapitulerade är fortfarande oklart. Att han räddade livet på alla människor på fästningen talas det mycket lite om. Människoliv har ingen betydelse i krig. Man förväntas slåss till sista droppen. Även om det inte kommer att göra någon nytta.

Cronstedt blev känd som en falsking, fuling och en fegis. Finlands på den tiden störste författare, Johan Ludvig Runeberg, skrev om honom att:

Tag allt vad mörker finns i grav,
och allt vad kval i liv,
och bilda dig ett namn därav
och det åt honom giv;
det skall dock väcka mindre sorg
än det han bar på Sveaborg.

Ja, han var så avskydd och föraktad att man fortfarande nästan 200 år senare inte hade glömt honom. När SVT gjorde sin största TV-såpa någonsin, Rederiet, och behövde en rollfigur som skulle vara en falsk, opålitlig, skurkaktig och allmänt oangenäm typ. Då döpte man honom till Uno Cronstedt. Spelad av Hans V Engström.

Vänta nu? Säger du. Nu skarvar du. Han hette inte alls Uno Cronstedt. Han hette Uno Kronkvist...

Ja och nej, svarar jag då. Efter att någon säsong hade visats hörde någon representant för Cronstedts nu levande ättlingar och släktingar (det finns lite drygt 100 personer i Sverige som heter Cronstedt) av sig till SVT och klagade:

"Som om det inte är illa nog att bära ett namn som än idag påminner om en av den Svenska historiens mest avskydda personer. Ska vi nu behöva gå omkring och heta samma sak som en skurk i en TV-såpa också?"

Typ ungefär... SVT tyckte synd om familjen Cronstedt och döpte lite diskret om Uno till Kronkvist. Det var inget man talade högt om. Man bara gjorde det. Förmodligen var det bara jag som märkte det...

Om beskrivningen falsk, opålitlig, skurkaktig och oangenäm inte riktigt stämmer in på dina minnen av Uno i Rederiet, kan det vara på sin plats att påpeka att han faktiskt var en bad guy. På den tiden han hette Cronstedt. Med åren bytte han inte bara namn, utan genomgick en större personlighetsförändring till den tokige mysfarbror vi minns från seriens senare säsonger. När han och Joker var seriens främsta komiska bifigurer...

Uno blev alltså förlåten och så småningom folkkär. Hans förfader Carl Olof Cronstedt däremot är inte förlåten ännu. Sveaborg intogs av Ryssarna. Som sedan tog hela Finland. Vilket ledde till att Tornedalens församlingar delades mitt itu. Och Sveriges kung Gustav IV Adolf fick sparken, utvisades och dog så småningom svårt alkoholiserad i St Gallen i Schweiz. Ett par mil norr om Sargans. Gustav Adolfs farbror fick ta över jobbet som kung. Han var gammal och hade inga barn och fick därför adoptera en fullvuxen man till tronföljare. Han hette Bernadotte. Och så gick det som det gick...

Att vår nuvarande kung och hans familj har Cronstedt att tacka för jobbet och apanaget har de förmodligen aldrig tänkt på. Sveaborgs plats i den svenska historien är stor och obestridlig.

Endast en fråga kvarstår. Vad är egentligen Sveaborg? Den byggnad som varit så viktig för Sveriges, Finland och Rederiets historia? Något oväntat fann jag den också i Boden. Långt från Finland.

Sveaborg

Jag trodde den var större...

No comments: