Sunday, June 15, 2014

Fryksdalens lilla gula familj...

Kanske du noterade något i gårdagens inlägg.

Tolita station (se nedan)...

tolita station

...var misstänkt lik Torsbys.

Torsby station

Du har naturligtvis helt rätt. Men de är INTE tvillingar.

Lysvik, Lysviks station
För strax söder om Torsby ligger Lysvik

Och strax söder om Sunne ligger Rottneros:

Rottneros

Nej jag vet, men jag fick ingen bättre bild. Stationen låg på fel sida. Ja, jag vet. Det kan ha varit jag som satt på fel sida också. Vid närmare eftertanke åkte jag förbi Rottneros varje uppfärd och nedfärd från Sunne hösten 2007 och våren 2008. Och det var ett par gånger. Om man känner mig inser man snart att det vore högst osannolikt att jag inte skulle ha tagit en bild av Rottneros station någon av dessa gånger. Och mycket riktigt:

Rottneros station
Rottneros station (hösten 2007) Foto Anders N

Den är väldigt lik den också. Och på hemvägen från Torsby såg jag en kåk som jag tyckte såg bekant ut. Den var ett vanligt privatbostad, men något säger mig att den har en anrik historia...

Nedlagd station
Fd stationshus, någonstans längs Fryken

Torsby och Tolita stationer är alltså inte tvillingar. De är femlingar. Sunne station ser däremot inte likadan ut. Den är betydligt större. Ingen femling. Inget syskon överhuvudtaget. Men att de är släkt är väl ganska uppenbart. Kanske den är en moster?

Sunne station
Sunne station, sommaren 2008 (Foto Anders N)


Strax innan jag klev av i Karlstad kastade jag en blick på ett anslag innanför dörren. Det kan förresten vara på sin plats att nämna att tågen på Fryksdalsbanan har en stoppknapp. Om du inte trycker och meddelar att du vill av så är det inte säkert att tåget stannar. Det är alltså inte helt olikt att åka spårvagn i Göteborg. På tåget till Arvika fanns ingen knapp, där måste du säga till tågvärden var du vill kliva av. I god tid. Om du lyckas hitta tågvärden. Annars stannar inte tåget. Inga möjligheter till improvisation... Men åter till anslaget innanför dörren på tåget från Torsby...

Värmlandstrafik

Jag fastnade speciellt för de sista raderna. Läs dem och njut... Här har vi ett tågbolag som, för det första: Säljer biljetter på tåget! Det är mycket sällsynt som du säkert vet. Och för det andra: De vill att det ska bli enklare för kunderna att köpa tågbiljett! Jag önskar att fler tågbolag tänkte så. Keep up the good work!

No comments: