Sunday, January 24, 2010

Kort svensk geografikurs: NÄSUM

Det har idag (igår, har det blivit sedan jag började skriva det här inlägget) kommit till min kännedom att en av våra mest folkkära programledare i radio inte vet var Näsum ligger. När han insåg sin brist så smet han ut ur studion under en låt i direktsändningen och försökte ta reda på svaret, vilket hedrar honom. Han hann nästan tillbaka innan låten var slut. Beskrivningen han gav sedan var dock minst sagt kryptisk...

Låt oss reda ut frågetecknen. Det kan inte vänta längre. Svenska folket måste få veta: Var ligger Näsum?

Näsum är en tätort med lite drygt 1000 invånare, som ligger i Bromölla kommun, i nordöstra hörnet av Skåne. Precis väster om gränsen till Blekinge. Strax utanför samhället går en väg jag ofta åkt. Kör man den vägen 1,3 mil söderut kommer man till Bromölla. Kör man den 1,1 mil norrut kommer man till Olofström. Näsum ligger följaktligen ganska precis mittemellan Bromölla och Olofström. Mer exakt än så kan det väl inte beskrivas?

Vägen mellan Olofström och Bromölla, korsningen vid infarten till Näsum

För inte så många år sedan hade ungdomarna från Näsum möjlighet att välja att gå i gymnasiet i Olofström. Jag hade följaktligen flera skolkamrater därifrån. Samhället förknippas framförallt med Humleodling. Nej, inte HUMLA utan HUMLE. Du vet, sånt där som man har i öl. Det finns också en hel del äppelodlingar i trakten. Ivösjön heter en stor sjö som du kanske hört talas om, som också ligger ganska nära Näsum.

Senaste gången jag besökte samhället var i tisdags, då närmaste järnvägsstation från Olofström ligger i Bromölla, och bussen dit av naturliga skäl åker genom Näsum.

Den här vyn förknippar de flesta Olofströmare med Näsum. Den skymt av kyrkan och samhället man ser från vägen när man kommer från Bromölla och/eller Kristianstad.

Och så här ser det ut om man närmar sig Näsum från Knislinge/Broby/Hässleholmshållet.

När jag satt i bussen i tisdags tänkte jag just på att man borde hoppa av i Näsum någon gång och ta lite bilder inne i själva samhället. Nu känns det allt mer angeläget. Håll utkik på den här bloggen när det börjar bli sommar...




Not 1: Näsumsborna förnekar å det bestämdaste att samhällets namn har någon koppling till det latinska uttrycket Ad nauseam.

Not 2: Det är för mig okänt om grindcorebandet Nasum hade någon koppling till orten.

Not 3: Det korrekta uttalet av Näsum (dvs på den lokala dialekten) är "Najsum". Vilket kan tyda på en koppling till engelskans "Nice". Och det skulle ju i så fall vara trevligt...

1 comment:

Anonymous said...

Amiable brief and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.