Wednesday, January 27, 2010

Grattis Walle!

SF, svensk filmindustri, filmstaden, gamla filmstaden, råsunda, solna, stockholm, lilla ateljen, porten, grinden, snö, svartvitt, foto anders n, 2006SF Filmstaden i Råsunda för ungefär fyra år sedan (Foto Anders N)

Nu har jag läst ett antal bloggar med kommentarer om årets guldbaggegala. Genomgående var att alla tyckte att fel person vann i någon av kategorierna: "Jag har visserligen inte sett filmen som vann, men jag har sett en av de andra nominerade, och den borde definitivt ha vunnit..." Hur tänker folk egentligen? För att inte tala om den som "...inte tittat på Guldbaggegalan på flera år eftersom den är så dålig. Men i år gjorde jag det, och den var mycket bättre..." ??? Hur kan man jämföra med något man inte har sett? Men ibland verkar det som att det ligger i den mänskliga naturen. Har jag inte sett det, eller inte vet något om det, så kan det inte vara något bra. Då är det dessutom också "överskattat"(!)

Jag har inte heller sett alla de nominerade filmerna i årets guldbaggegala. Jag har faktiskt bara sett en av dem, för det är så länge sedan jag var på bio. Men jag ser väldigt mycket film på TV, så kom tillbaka om några år när filmerna har visats där, så ska jag säga om det var rätt filmer och personer som vann. Däremot så röstade jag på "Publikens val" trots att jag inte sett någon av filmerna. Men det var mer för den goda sakens skull. Och kanske vinstchansen...

Jag noterade till min förtjusning att Waldemar Bergendahl fick årets hedersguldbagge. Mycket välförtjänt. Han har en lång karriär bakom sig, och har arbetat med alla de där svenska filmerna du minns från när du var liten om du är i min ålder. Se listan här så förstår du vad jag menar. "Walle" som han kallades när jag praktiserade på SF, har hållit på med film i över 50 år, och verkar inte ha några planer på att sluta ännu. Så ett stort grattis till honom!!!

No comments: