Thursday, April 2, 2009

Maurice Jarre (1924-2009)

Ännu en av favoriterna har gått ur tiden. Denne man hann dock uppnå den aktningsvärda åldern av 84 år innan det blev hans tur. Maurice Jarre, kompositören bakom musiken till ungefär 150 filmer och far till den inte helt okände Jean-Michel Jarre. Om du mot förmodan inte tror dig ha hört honom så har du nog ändå hört den här:


(Om inte förr så bör du identifiera den vid ungefär 1 min. in i klippet) En av filmhistoriens största "hits", som så småningom blivit tämligen uttjatad...

Bland andra kända verk av Jarre märks musiken till Lawrence av Arabien, och till ett flertal av Peter Weirs filmer (kanske framför allt Vittne till mord). På 80-talet började Jarre experimentera med Synthesizers (kanske inspirerad av sin son), och detta resulterade i en rad fina musikstycken, som denna:



Maurice Jarre var verksam i nästan 50 år, fram till 2001. Min personliga favorit bland hans kompositioner är förtextmusiken till John Hustons underskattade (och mycket udda) västern The life and times of Judge Roy Bean. Den finns inte på Youtube, men väl på CD och kan provlyssnas på skivbolagets hemsida. (Klicka på Judge Roy Bean's theme, i spalten till höger). Sista framträdandet gjorde Maurice Jarre så sent som häromveckan när han mottog en hedersnalle på filmfestivalen i Berlin. Se honom gosa med den i ett tyskt reportage om hans bortgång här. Vila i frid Maurice!

No comments: