Thursday, March 17, 2016

Hälsningar från Övertorneå och Hollasenmaa!

Föregående inlägg är förklaringen till varför det plötsligt blev tvärstopp i de norrländska reserapporterna. Precis efter ankomsten till det spännande Umeå. Det blev så mycket annat att tänka på. Nu börjar tankarna gå framåt igen. Snart kan de även gå bakåt, tillbaka till Norrland och Umeå. Håll ut tills dess!

Den här veckan filmar jag årets musikal i Olofström. Ett par bilder bör dyka upp inom kort. Min tågresa, med tillhörande obligatorisk försening, kommer också så småningom.

Trots att jag inte har varit på bloggen personligen, har stora saker skett här. Det senaste dygnet har mitt inlägg om Öjebyns kyrkstad haft 57 besök. Bara en sådan sak. Och jag klagade för ett par veckor sedan på att ingen hade hört av sig angående min farfars bild som jag trodde var tagen i Övertorneå.

Du vet, den här:

andra världskriget norrland övertorneå norrbotten soldater

Men när katten är borta, leker råttorna på bordet. Som man brukar säga. Det är ett talesätt. Inga jämförelser i övrigt. Jag är ingen katt, bara kattallergiker, och de hjälpsamma herrarna definitivt inga råttor.

Nils-Erik Sundelin hittade min bild och lade upp den i en lämplig grupp på Facebook. Där hittades den av Bert-Ove Lindroth. Det är hans föräldrahems staket som militären längst till vänster lutar sig mot. Tack vare dessa herrar vet jag nu var bilden är tagen. Nog är det Övertorneå. Dock inte centrum, som jag trodde. Utan södra infarten. Det vill säga dåvarande södra infarten. Numera en ganska anonym korsning i ett bostadsområde i södra Övertorneå.

Det fåniga är att jag var på precis den där gatan och gick. Men jag tyckte inte att den kändes rätt, för modern, så jag vände något kvarter för tidigt. Om jag nu hade känt igen mig. Vägskyltarna är borta. Huset är ommålat. Men det står kvar. Och träden också. Se själv på denna Google Streetview.

Stort tack till de hjälpsamma herrarna! Som dessutom visste namnet på en av gubbarna på bilden. En lokal Övertorneåprofil.

Här kommer lite fler bilder från farfars norrlandsresa. Hastigt avfotograferade ur ett efterlämnat album för någon timme sedan. Kan det vara i Hållaselma Hollasenmaa?

andra världskriget norrland norrbotten soldater
Transport. Kan vara farfar näst längst till höger.

andra världskriget norrland norrbotten soldater hollasenmaa
Ett hus i skogen. Definitivt farfar till höger.

andra världskriget norrland norrbotten soldater hollasenmaa
En serenad för hästarna. Farfar inte inblandad.

andra världskriget norrland norrbotten soldater hollasenmaa
Gruppfoto. Samma hus som ovan tror jag. Farfar tvåa
från vänster i bakre raden.

andra världskriget norrland norrbotten soldater hollasenmaa egon nilsson vittskövle
Farfar till häst på sin stora norrländska resa. Ett par år yngre
än jag är nu. En bild jag minns från väggen i hans sovrum.

No comments: