Monday, July 28, 2014

Sagan om snigeln som inte kunde vänta...

försenat tåg
Hoppar på ett 12 minuter försenat tåg mot Karlskrona på Triangelns station i Malmö. 17:34 istället för 17:22. Om det låter bli att göra långa uppehåll i Hässleholm och Kristianstad, och därmed sparar tid, kan jag fortfarande hinna med bytet i Bromölla. Väl ombord står det på skylten att jag är i vagn 22 och att tågets slutstation är Kristianstad C. Vem har snott Bromölla och hela Blekinge?

17:42 lämnar vi Malmö C och tuffar på i god fart till Lund.

17:56 lämnar vi Lund. Enligt skylten ombord går nu tåget till Karlskrona och jag torkar svetten ur pannan. Den upplyser mig också om att jag nu befinner mig i vagn 12(!). Utan att jag har flyttat mig en centimeter ombord. Samt avslutningsvis att beräknad ankomsttid till Lund är 18:04(!!!) Var det inte där vi var nyss?

Bortsett från den märkliga skylten så går allt som tåget. Om någon känner till det uttrycket nuförtiden...

18:05 Automatisk röst i högtalaren: "Vi kör för närvarande med nedsatt hastighet på grund av ett långsammare tåg framför oss".

18:08 Damerna på platserna bredvid tittar på den ena damens smartphone och konstaterar att "Anders är på loppis". Nästan rätt. Jag HAR VARIT på loppis. Nu sitter jag på tåget och är väg hem. Ser de inte det?

18:16 Tågvärdens röst i högtalaren "Som ni märker så håller vi ner hastigheten på grund av ett annat tåg framför oss som stannar vid alla stationer. Vi kommer inte att kunna köra om det förrän i Hässleholm. Då är vi 18 minuter försenade..."

18:18 Det säger "Pling" i högtalaren, men det kommer inget utrop.

18:19: "Viktigt meddelande till de som ska ta Pågatåget till Kristianstad i Hässleholm. Vi har pratat med ledningen, men de kommer inte att kunna hålla det. Vi beklagar detta."
Här kan det vara på sin plats att nämna att Pågatåget till Kristianstad är det tåg som legat före oss och tvingat oss att hålla ner hastigheten hela vägen från Lund. Eftersom det stannar vid alla småstationer på vägen. Det långsamma tåg som vi ska köra om i Hässleholm. Observera att VI ska köra om det i Hässleholm. Och det kan ändå inte vänta på våra passagerare? När det ändå står där? Jag får inte ihop det där...

18:33 Vi anländer till Hässleholm. Från perrongen bredvid har precis Påtåget mot Kristianstad (från och med nu benämnt "Snigeln") avgått 18:31. Resande till någon av de små stationerna mellan Hässleholm och Kristianstad, det vill säga Vinslöv och Önnestad, hänvisas till nästa tåg. Det avgår 19:41. Hade det inte varit värt att hålla det andra tåget i tre minuter ändå? De flesta passagerare till Vinslöv och Önnestad finns förmodligen redan ombord på snigeltåget, eftersom det avgick före mitt tåg från Lund och Malmö. Och är det inte bättre att de blir en minut försenade än att vi blir ännu mer försenade än vi redan är.

Nej, och det är nog det som är själva anledningen att man gjorde som man gjorde. För trafikverket är det bättre med ett mycket försenat tåg än två tåg som bara är lite försenade. För två tåg är dubbelt så många som ett, och ser därför sämre ut i statistiken... Men fråga passagerarna vilket de föredrar: Två små förseningar som knappt märks eller en stor som betyder missade byten till buss och en hel timmes väntetid på nästa?

Medan jag skriver detta inlägg dubbelkollar jag tågtiderna i Skånetrafikens reseplanerare. Jag knappade precis in "Hässleholm" och "Kristianstad" och ungefärlig avgångstid 18:30. Jag får inte upp några tåg alls. Men jag vet att de finns. Jag knappar in samma sak en gång till. Nu får jag upp en ruta där jag ombeds att "Välj en trafikslag". Vad "en trafikslag" är vet jag inte. Och jag har aldrig behövt välja det förut. Åter till rapporten från tågresan.

Du minns säkert, men låt mig ändå upprepa för tydlighetens skull. Snigeln, som legat före oss sedan Lund, som gjort att vi blivit ännu mer försenade, och som vi därför skulle köra om i Hässleholm, har Trafikverket nu skickat iväg innan vi kom fram. Så att det ska kunna fortsätta ligga före oss och göra oss ännu mer försenade. Säkert bara för att säkerställa att jag missar mitt byte till buss i Bromölla. Vi rullar långsamt iväg...

18:48 vi krypkör genom Vinslöv. Utanför fönstret passerar en skylt med Vinslövs officiella järnvägsförkortning. Den är "Vöv". Det var i alla fall lite kul. "Vöv vöv sade hunden..."

18:53 vår långsamma färd har nu fört oss till Önnestad där tåget påbörjar en märklig parningsakt med spåret. Det skumpar och vi rycker fram och tillbaka. Jag tror inte rälsen uppskattar uppvaktningen...

18:57 Vi närmar oss Kristianstad. Utrop i högtalaren "Då anländer vi äntligen till Kristianstad. Vi beklagar förseningarna som beror på ett signalfel på den danska sidan..."

Ja, säkert... Jag minns nog det förra "danska" signalfelet. Sist jag var ute och åkte. Bara några dagar sedan. Tågsammanbrott mellan Malmö och Lund närmare bestämt. Sluta skyll på danskarna.

18:58 Vi stannar i Kristianstad. Dörrarna öppnas. Folk börjar strömma ut, och därefter kommer lika många nya ombord. Plötsligt sprakar det till i högtalaren och vi hör tågvärden som med andan i halsen utropar:

"Observera att detta tåg går till KARLSKRONA och INTE TILL KÖPENHAMN. TILL KARLSKRONA! INTE TILL KÖPENHAMN!"
Det var ambitiöst av honom. Tågvärdarna brukar nöja sig med att säga vart tåget går, inte vart det inte går. Om de säger något överhuvudtaget.

"DE HAR SKYLTAT FEL UTE PÅ PERRONGEN! TÅGET GÅR INTE TILL KÖPENHAMN!!!"

Jaså. Ja, då förstår jag vad han menade. Skarpsynt av honom att märka det. Och snällt att säga det. Det uppskattas. Exemplariskt!

19:03. Vi lämnar Kristianstad i riktning mot Bromölla. Men vid det här laget har jag naturligtvis missat mitt byte. Bussen till Olofström gick precis från Bromölla station.

När vi lämnar stationsområdet passerar vi en växel som inte slagit om ordentligt. Hela tåget kröker till och jag och passageraren bredvid är ytterst nära att få en i mittgången passerande gråhårig herre i knät.

19:05. Tågvärden kommer för att kolla biljetter. "Varför är tåget sent?" frågar en irriterad dam. "Signalfel i Köpenhamn, sedan en massa möten" svarar tågvärden. "Signalfel?" svarar damen. "Det har det varit hela veckan!"

"Åtta dagar..." svarar tågvärden trött.

19:11 Vi stannar strax efter Fjälkinge. Varför?

19:12 Vi kör mycket långsamt framåt... I högtalaren kommer ett automatiskt meddelande. "Vi står nu stilla och väntar på ett mötande tåg." Fast det är inte sant. Vi rör oss. Om än mycket långsamt...

19:13 Nu står vi stilla.

19:16 Ett mötande tåg passerar. sedan kör vi vidare.

19:23 Vi stannar i Bromölla. En dryg halvtimme till bussen går. Hemma en timme senare än planerat. Precis som vanligt alltså...

No comments: