Sunday, January 5, 2014

Gott Nytt ÅR! (T'sy'f ~pls Årskrönika 2013)

explosion

2013 exploderade i en stor smäll, och när nu krutdoften har lagt sig är det dags för mig att önska gott nytt år, god fortsättning och sammanställa min traditionsenliga årskrönika. Jag nyser som aldrig förr, och dessutom kliar mina ögon på ett sätt som får mig att tro att det är vårallergierna som tjuvstartat, istället för den traditionsenliga jul- och nyårsförkylningen.

2013 var ett ganska klent år här på bloggen, i synnerhet hösten. Kanske förtog jag mig med sommarens drygt 50 inlägg från vårens europeiska resa. Jag har fortfarande inte berättat om sommarens gräsligaste resa, som var en gravt försenad hemresa från Danmark. Inte heller några större rapporter från höstens västsvenska utflykter. Men de kommer, jag lovar. De närmaste vintermånaderna bör vara tämligen händelselösa på äventyrsfronten, och därför ge möjlighet till redogörelser för äldre äventyr. Nya rapporter på GåBort-fronten utlovas också.

Men nu handlar det om det gångna året. Och några små guldkorn som jag har hittat i historiken. Ett lämpligt tillfälle för dig att läsa ifatt dig om du missade något...

I februari hittade jag en tidigare okänd TV-hörna i huset i Göteborg, besökte framtidens postombud och fann följande löpsedel en kall morgon i det kalla landet Sverige.

I mars presenterade jag bilder från en Stockholmsresa i Västergötland, av det bleka barnets ben, och från framtidens prinsessors boplatser. En akut fingerklåda avhjälptes av vänliga plåster från TV:s Fråga Doktorn. En suddig skyskrapa provocerade en fotoklubb, jag fann en förskräcklig rea och berättade den sanna historien om tjuven som svalde. Upptäckte motsatsen till ett solur, försökte köpa en biljett på bussen och lagade den falskaste efterrätt som skådats.

I April tog jag ut pengar (med mera) ur en märklig bankomat. Berättade om pepparkakshuset. Bostadsbolaget försökte isolera mitt fönster. Jag besökte Marks kommun. Fick ett mycket mystiskt telefonsamtal. Sedan fick jag ett inte fullt så mystiskt telefonsamtal. Lagade äggröra - nästan precis som i receptet. Åkte vidare - trots kommunikationsproblem. Jag var dessutom en av de första bloggarna att rapportera om att Blondinbella var gravid. Om någon brydde sig...

I Maj bjöd jag på fler Stockholmsmotiv från Västergötland, åt en Skara Carbonara och blev poetisk av en flagnande färghandlare. Sedan försvann jag ut på resor, vars rapporter inte publicerades förrän i...

...Juni. Först debuterade jag som reseledare i södra Småland. Där studerade jag gäddhäng, och i Halland innovativt entreprenörskap. Sedan började rapporterna från europaresan med stress på Landvetter. I München gav jag mig ut på egen sightseeing, vilken höll på att sluta illa. Några timmar senare landade jag på en flygplats med nationalitetsproblem. Jag avslutade månaden med att inhandla en hamburgare på franska.

I Juli fortsatte rapporterna från den europeiska resan. Jag började med lite historisk bakgrund, köksfranska för nybörjare och mitt livs första promenad i ett moln. Därefter blev det korsvirkeshus och vin. Följt av ännu mera korsvirkeshus och vin. Vi körde vilse ett tag. Och jag mötte The Carbonara Terminator. Sedan smet jag från korsvirkeshusen och vinet och tog tåget till främmande land (via Saint Louis). Jag reste från franska till tyska och hoppade av tåget till Budapest. Jag försökte betala med kort på Postkontoret i huvudstaden. På vägen hem upptäckte jag det riktiga Petit France. Reserapporterna avbröts av ett telefonsamtal från fröken mjukisdjur. I Köksfranska del 2 förklarade jag hur man ska göra om inte vill få en fransk kock att gråta. Resans sista kväll firade jag med en flaska sällsynt delikat rengöringsmedel.

I Augusti berättade jag om sommarens resor till skånska metropoler som Linderöd, Kävlinge, Staffanstorp, Södra Sandby, Lackalänga, Genarp, Klippan och Bromölla. Bilder av en tur på Helgeån, ett tillfälligt avbrott, en priviligierad bilförare och en nedgången kundtjänst skymtade förbi. Öresundstågens automatiska ursäktsknapp, godnattsagan om ett sällsynt oklart spårbyte och godmorgonsagan om ett kort uppehåll i Hässleholm kanske du också minns...

I September presenterade jag det senaste fotbollsmodet (modebloggar är ju alltid uppskattade...), lagade polsk champinjonsoppa och åt ingen onåbar Carbonara.

I Oktober fick min dator ett tangentlöst leende. En mycket underlig datorsupport lyckades inte lösa problemet. Bokmässa med traditionsenligt kändistest. Nobelpriset i litteratur gick för första gången till en romankaraktär och jag lagade ugnsraggmunk med förlorade ägg.

I November lyckades Trafikverket inte lura mig att gå ombord på tåget till Vänersborg. Jag hemmapysslade med hjälp av ett X från en kille i Litauen, studerade mediernas nyhetsprioritering, visade somriga bilder från Landskrona, berättade om ytterligare en skånsk tågförsening från sommaren och tog en kort tur till Kortedala med ersättningsbuss.

I December fick mysteriet med den korta turen till Kortedala sin förklaring, kjolen försvann och vintern kom plötsligt. Årets sista godnattsaga blev den sanna berättelsen om ersättningsbussen, tågtoaletterna, rymdskeppet, rullstolen och någon annans taxiresa...

Så det hände nog en del trots allt. Vad kommer det att hända för spännande saker 2014? Den som läser den här bloggen får se...

No comments: