Saturday, July 19, 2014

Följ bara skyltarna... (Godnattsaga om en hemfärd från Sjöbo marknad)

Som du kanske läste i föregående inlägg besökte jag Sjöbo marknad igår tillsammans med min moder. Att ta sig dit var inga större problem. Buss till Bromölla som vanligt, därefter tåg till Lund. I Lund skulle vi ta bussen till Sjöbo. Det var vi inte ensamma om. En större mängd människor hade samlats utanför stationen. Lyckligtvis hade Skånetrafiken satt in en extra buss. Det var omtänksamt och uppskattades. Bortsett från att en äldre dam med hjälp av en rullstol med en ännu äldre dam i försökte kapa min moders ena hälsena, så gick ditresan förhållandevis smärtfritt.

Hemresan gick också bra. I alla fall från Sjöbo till Lunds station. Där möttes vi av informationen att vårt tåg var försenat. Jag vet av erfarenhet att ett försenat tåg i Lund med största sannolikhet betyder missat byte till Olofströmsbussen i Bromölla. Och därmed en väntetid på upp till en timme på nästa buss. Den timmen är roligare att tillbringa i Lund än i Bromölla, så vi valde att stå över och ta nästa tåg. Jag hann med att utforska loppmarknaden på Clemenstorget och vi köpte fika och mycket dricka att ta med oss på tåget. Det skulle visa sig vara tur...

försenade tåg, tåginformation, tågstrul, tågstopp, lund, malmö, skåne, hässleholm, kristianstad, informationstavla, järnvägsstation, tågtider

En knapp timme senare, klockan 16:25 kom vi tillbaka till stationen. Nu var nästan alla tåg försenade. Eller inställda. Mest försenat var ett Pågatåg till Kristianstad, som skulle ha gått för 41 minuter sedan.

Vårt tåg, 16:41 mot Karlskrona var dock bara två minuter försenat. Och det brukar man hinna köra in på vägen. Men i övrigt så var informationstavlan full med försenade tåg. De flesta beräknades dock ha hunnit passera innan vårt skulle gå, så det borde inte vara några problem. Kanske vi hade gjort rätt i att vänta?

Karlskronatåget skulle avgå från spår 4 om 17 minuter. Så vi gick dit. Där var fullt med folk. Alla pratade i munnen på varandra, så eventuella utrop i högtalaren gick inte att höra. Vi fick helt enkelt förlita oss på informationstavlorna. En för det aktuella spåret, och en lite större borta vid rulltrappan där man kunde se alla tåg som skulle gå från stationen.

tågpassagerare, tågförsening, fullt på stationen

Det väldigt försenade Pågatåget till Kristianstad var nu inställt. Å andra sidan skulle det alldeles strax avgå ett nytt Pågatåg till Kristianstad, det vill säga det som avgick en timme senare. Kanske vi skulle ta det så länge? Så vi i alla fall tog oss till Kristianstad. Men som sagt, vårt tåg skulle också komma alldeles strax. Till spår 4. Och det var bara två minuter försenat.

Först skulle några andra tåg, som var mer försenade, hinna stanna vid 4:an. Först kom Snälltåget, som Veolias röda tåg mellan Malmö och Stockholm numera kallas. Namnet är inspirerat av forna tiders Snälltåg (en tveksam försvenskning av tyska Schnellzug, det vill säga Snabbtåg). I det här fallet handlar det nog mest om att få tåget att låta snällare än det är. Jag har som du vet åkt Veolias röda tåg från Stockholm en gång, innan det blev snällt, och jag har i nuläget ingen lust att göra om det. Läs mer om den resan här.

snälltåg, snälltåget, veolia

När snälltåget varit snällt och flyttat på sig, var det tydligen dags för vårt tåg. Jag trodde att det skulle hinna komma några till innan dess, men budskapet på informationstavlan gick inte att misstolka. Nästa tåg på spår 4 är Öresundståget mot Karlskrona. De andra var antingen flyttade eller så försenade att de nu skulle avgå efter Karlskronatåget.

Vad som egentligen var anledningen till alla dessa förseningar var oklart. Jag hade svårt att höra utropen. Den nedersta delen av den stora informationstavlan borta vid rulltrappan visade ett 7 sidor långt meddelande, en del i taget. Det var som sådana där textTV-sidor som består av flera sidor. Man kan inte byta själv, man måste vänta, och det tar lång tid. De första och flesta sidorna av meddelandet bestod av information om kommande spårarbeten, som påverkade tågtrafiken några nätter någon kommande veckan. Mindre väsentligt just då, kan jag tycka. Till slut kom dock sista sidan fram, där jag kunde läsa om den aktuella trafikstörningen:

"Förseningar på tågen till och från Danmark. På grund av att man endast kan trafikera ett av två spår utanför Kastrup. Orsaken är ett signalfel vid Kastrup."


Det är naturligtvis ett problem att nästan alla av våra Öresundståg måste åka över bron och till Danmark. Ju längre sträcka ett tåg åker, desto större risk att det blir försenat på vägen. Och, vilket är tågtrafikens största brist, om ett tåg blir försenat så blir snart resten det också. Det är ju inte så lätt att köra om på en enkelspårig järnväg...

Men som sagt, Karlskronatåget som vi skulle med var fortfarande bara två minuter försenat och skulle avgå 16:43.

klocka järnvägsstation

Fast nu var klockan 16:44. Och inget tåg syntes till ännu.

16:45 kom tåget och körde upp bredvid oss på spår 4. Fast det var inget Öresundståg. Det såg precis ut som ett Pågatåg. Till Eslöv...

pågatåg

Fast enligt informationstavlan vid spåret så var det Öresundståget till Karlskrona. Som skulle ha avgått för två minuter sedan.

skylt, järnvägsstation

Folk började gå ombord på Pågatåget. Jag var tvungen att kolla på tågets skyltning en gång till. Vilket var lättare sagt än gjort eftersom solljuset var ganska lågt och starkt, och det blev speglingar i de svagt lysande skyltarna. Till slut lyckades jag se vart tåget skulle. Men nu hade det ändrat sig. Nu skulle det till Stehag. Lite längre bort än Eslöv. Men 17 mil från Karlskrona. Och nästan 9 mil från Bromölla, dit vi skulle.

Men informationstavlan vid spåret var fortfarande övertygad om att detta var Öresundståget till Karlskrona. Jag undrar hur många resenärer som klev på det felaktiga tåget. Turister ser kanske inte skillnad på Öresundståg och Pågatåg. Men är det egentligen så farligt? Stehag och Eslöv är ju i alla fall på rätt håll. Ja. Det hjälper inte. För Karlskronatåget stannar inte på någotdera stället. Om man åker till Eslöv eller Stehag av misstag så får man ta tåget tillbaka till Lund. Eller ta ett senare tåg vidare till Hässleholm. I vilket fall missar man Karlskronatåget.

Vi stod alltså kvar vid spår 4. Och väntade. Plötsligt körde ett Öresundståg upp vid spår 5. Precis bakom ryggen på oss. Kunde det vara vårt tåg? Oförberedda spårbyten i sista minuten är ju ingen ovanlighet...

öresundståg

Men nej. Detta Öresundståg skulle till Göteborg. Enligt skylten ovanför den närmaste tågdörren. Enligt informationsskylten vid spåret var det inget Öresundståg utan ett Pågatåg och dessutom ett "Ankommande tåg från Hyllie, Triangeln och Malmö". Jag vet inte vem som är intresserad av var tåget har varit. Jag personligen är betydligt mer intresserad av vart tåget är på väg. I synnerhet i fall jag själv ska åka med det.Men i det här fallet skulle jag inte åka med. Jag väntade fortfarande på 16:41 till Karlskrona. Med beräknad avgångstid 16:43. Från spår 4. Allt enligt informationstavlan vid spår 4. Där klockan nu hade hunnit bli 16:51...

När plötsligt ett tåg dundrar in på stationen och frustande stannar bredvid oss. På spår 4. Är det Karlskronatåget? Äntligen?

x2000, sj2000, sj snabb, snabbtåg

Nej. Det är SJ:s snabbtåg (fd X2000) mot Stockholm. Som skulle ha avgått för 28 minuter sedan. Och nu har de faktiskt ändrat informationen på tavlan...Enligt den är tåget i själva verket ett Pågatåg till Landskrona, Helsingborg och Ängelholm. 24 minuter försenat. Hur svårt ska det behöva vara att få skylten att visa det tåg som faktiskt...jo, efter någon minut så dyker rätt text upp på tavlan vid spåret. SJ Snabbtåg till Stockholm. Men vart tog Karlskronatåget vägen nu då?

Nu är det plötsligt framflyttat till 17:02. Enligt den stora tavlan. Tio minuter till alltså. Suck. Men det var skönt att i alla fall få ett ordentligt besked. Ytterligare ett nytt besked på tavlan är att tågproblemen "beror på ett signalfel i Åkarp". Var det inte vid Kastrup?

16:54 kör SJ2000 mot Stockholm. På det bortersta spåret, spår 6, som Göteborgstågen brukar avgå ifrån, uppenbarar sig plötsligt ett Pågatåg till Kristianstad. En stor del av de passagerare som står och väntar på samma tåg som oss ska inte åka längre än till Kristianstad. Därför springer de upp för rulltrappan och bort mot spår 6. Frågan är varför tåget står därborta? Enligt informationstavlan ska Pågatåget mot Kristianstad avgå från spår 5. Och där står inget tåg i vägen. Inte just nu i alla fall.

pågatåg, övergång, bro, gångbro, lunds central, lund, järnvägsstation, tågstation

Vi står kvar. Visserligen skulle det vara bra att i alla fall komma till Kristianstad. Det är ju på rätt håll. Men vårt Karlskronatåg, som visserligen inte syns till ännu, ska avgå någon minut efter Pågatåget. Och eftersom det inte stannar på hälften så många ställen på vägen så kommer det förmodligen att köra om någonstans på vägen också. Och då är det bättre att sitta på rätt tåg från början. Annars kommer vi aldrig till Bromölla...

Helsingborg/Ängelholmtåget kommer till spår 4. Där vi står. Fylls med folk och kör igen. I nästa stund kör också Kristianstadståget borta på spår 6... Tillbaka mot Malmö!

lunds central, lund, järnvägsstation, tågstation

Det var ju tur att vi inte klev ombord på det. Eller såg jag i syne? Jag vet inte. Men det såg förvisso så ut.

Efter någon minut kommer ett Pågatåg till spår 5. Det ska också till Kristianstad. Så småningom inser jag att måste vara Pågatåget från spår 6 som varit iväg någonstans och vänt, och som nu anländer till rätt spår. Det är bra, men hade de kört rätt från början hade alla passagerarna sluppit springa upp och nerför trapporna...

Klockan är nu 17:03. Enligt senaste uppgift så ska Karlskrona tåget avgå 17:04. Och tro det eller ej. Men 17:05 kommer tåget!

försenat, öresundståg

Vi ser till att hamna i rätt vagn. Så vi inte blir avkopplade och måste byta vagn i Kristianstad. Det är sånt man lär sig med tiden. Det är naturligtvis fullt, så vi blir stående vid en av dörrarna. 17:07 avgår tåget.

Bredvid oss står en tågpersonal och fläktar. Sig själv. Han är nämligen inte i tjänst. Och det är förfärligt hett. Det var varmt på Sjöbo marknad, men det är ännu varmare här. Det finns ingen skugga, och luftkonditioneringen verkar ha lagt av. Det är inte första gången...

"Vi är 24 minuter försenade från Lund på grund av enkelspårsdrift mellan Malmö och Lund"
. Ja, det där signalfelet i Åkarp. Det var tydligen inte i Kastrup. Varför skyllde de på danskarna från början?

17:20. En passagerare frågar den fläktande tågpersonalen om det finns någon Bistro ombord. "Nej" svarar han. Och det är ju snällt av honom. Han är trots allt inte i tjänst. Öresundståg har inte Bistro. De har en ambulerande fikavagn, men bara när de kör genom Halland. Annars finns bara kaffe- och läskautomat. Och det minns vi ju hur de fungerar.

Passageraren går förbi toaletten och runt hörnet till kaffeautomaten. Han stannar upp. Kliar sig i huvudet. Sedan återvänder han till den fläktande tågpersonalen.

"Ingen kaffeautomat heller?"
"Tydligen inte..."
svarar den levande fläkten.

Uppenbarligen har någon snott både kaffeautomaten och dryckesautomaten. Men toaletten verkar fungera. Man får vara glad för det lilla. Även om vattnet på toaletten inte är drickbart. Det står på en skylt där inne. Det är tur vi köpte mycket dricka innan vi klev på tåget. Den går åt i värmen.

17:34. Vi och omgivande passagerare sysselsätter oss på samma vis som den tjänstledige tågpersonalen. Vi fläktar oss långsamt närmare Hässleholm. Ingen ordinarie tågpersonal har synts till än så länge. Ingen biljettkontroll alltså.

ca 17:40. Hässleholm. Folk går av. Vi försöker hitta sittplatser som blivit lediga. Först går vi åt ena hållet i vagnen. Men där är fortfarande fullt. Bara någon enstaka ledig plats, som snabbt fylls av påstigande genom dörren i andra änden av vagnen. Vi går tillbaka och åt andra hållet. Där möter vi en stor ström av folk som försöker gå av. Men i den här änden är trasig och avstängd, så de måste gå långt. Vi släpper förbi dem och går sedan åt det håll de kom från. Min moder vinkar till mig, hon har hittat fyra platser kring ett bord. Bara en är upptagen, av en ung tjej. Jag går dit. Då ser jag vad min moder missat. Hela golvet är pälsklätt. Den ensamma tjejen har en stor hund som täcker upp golvet. Och jag som är allergisk. Detta är den del av tåget där man får ha djur. Den minns jag från förra året.

"Jag kan inte sitta här" säger jag och nickar mot golvet. Sedan inser jag att hundtjejen kanske känner sig mobbad nu. Det skulle jag göra om någon säger att de inte kan sitta bredvid mig, utan att lämna en vettig förklaring. Så jag nickar vänligt mot tjejen och börjar förklara att "Jag är allergisk, så..."
"NEJ! DET HÄR ÄR HUNDVAGNEN" fräser hon ilsket åt mig.
"Jag vet säger jag. Jag bara..." Men hon hon ignorerar mig. Skit samma.

Vi hittar några andra platser, fortfarande i samma hundvagn, men en bit bort, bredvid en dam utan hund som sitter och sover. Tåget kör vidare.

17:50 kommer tågvärden och kontrollerar våra biljetter.

17:56 vi stannar i Kristianstad. Folk kliver av. Här står vi en stund. Klockan 18:01 går bussen vi skulle ha bytt till i Bromölla. Så nu behöver vi inte ha bråttom längre. Nästa buss går först 19:01.

Den sovande damen vaknar till. Hon kastar en blick ut genom fönstret och inser att hon är i Kristianstad. Där hon ska gå av. Hon får väldigt bråttom. Vi måste flytta på våra marknadspåsar så att hon kan komma förbi. Sedan springer hon ut till dörren. Som råkar vara samma dörr som är avstängd och låst. Så hon jäktar vidare... När jag tänker efter så var det inget utrop i högtalaren innan vi kom till Kristianstad. Inget "Nästa Kristianstad" eller "Mina damer och herrar vi ankommer snart Kristianstad. Här i Kristianstad är det avstigning på vänster sida..." eller något sådant. De brukar vara bra för att väcka sovande passagerare. Jag tror inte det var något utrop i Hässleholm heller. Märkligt...

18:02 står vi fortfarande stilla. Men nu börjar det susa i tåget. Det låter som om fläktarna och luftkonditionering har gått i gång.

18:04 "Vi väntar på tillstånd att köra vidare" säger en automatisk röst i högtalaren. Och efter ungefär en halv minut kör vi.

18:07 stannar vi. Vi hann knappt ut från stationsområdet. Samma automatiska datorröst dyker upp i högtalaren: "Vi står nu stilla och väntar på ett mötande tåg". Var det överhuvudtaget lönt att köra ut från stationen då?

18:09 Vi kör vidare igen. Något mötande tåg har vi dock inte sett till. Och ingen svalka kännes än. Jo, en mycket liten sval vind letar sig fram genom vagnen. Men det är MYCKET liten.

18:14 Ny röst i högtalaren. "Ombordpersonalen kontakta föraren, tack".

Ett spädbarn börjar gråta och skrika för full hals någonstans i vagnen.

Vi kör mycket långsamt.

18:15. Vi stannar. Mitt ute i ingenstans. Jag trodde knappt det fanns någon så ödslig plats på den korta sträckan mellan Kristianstad och Bromölla. Men det enda som syns utanför fönstret är en tjock vägg av träd. Detta är definitivt inte Bromölla.

18:16. Samma röst som nyss i högtalaren. Bör vara lokföraren. Han låter ung. "Lite trafikinfo. Vi har stannat här i Fjälkinge..."

Fast det ser inte ut som Fjälkinge. Det här är en skog.

"...Vi är sena som ni vet, och det är även vårt möte. Så vi ska stå här och invänta två mötande tåg."
Två??? Hur länge ska vi stå här egentligen?

"Det tar ungefär tio minuter. Allt beror på ett tåg som stod stilla mellan Malmö och Lund, så man bara kunde köra på ena spåret."
Tåg som stod stilla? Var det inte ett signalfel nyss?

"Vi beklagar detta men önskar att ni ändå kommer att ha en underbar dag..."
Måhända...

18:20 Ett par unga studenter sitter och gosar tvärs över gången. De ser dessutom ut att vara syskon. Är det verkligen lagligt?

18:26: De tio minutrarna har gått. Där kommer det mötande tåget. Ett av dem. Direkt där efter kör vi. Vart tog tåg nummer två vägen?

ca 18:33 Tåget stannar i Bromölla. Vi kliver av. Tjugoåtta minuter till nästa buss mot Olofström. Det kunde definitivt vara värre. Oftast när man kommer så har en buss precis gått, så man måste vänta en timme på nästa. Nu är det knappt en halvtimme.

På väg bort mot busshållplatsen hör vi ett utrop i högtalaren. "18:51-tåget mot Karlskrona beräknas anlända 19:03" Naturligtvis. Även nästa tåg är naturligtvis försenat.

18:59: Vi kliver på bussen till Olofström som kör direkt. Det andra tåget har inte anlänt ännu. Det borde inte ha varit omöjligt för bussen att vänta till 19:03. Vilket den kanske också hade gjort, om tåget hade förvarnat. Men det gör det ju aldrig. Jag upphör aldrig att förvånas över att bussen och tåget inte kan kommunicera med varandra. Trots att de båda körs av Skånetrafiken...

2 comments:

Anonymous said...

Det är ett under att du alltid på något sätt kommer fram till din destination. Snälltåget är nog döpt till det för att vi ska ha överseende med förseningar.

För övrigt: 18:20 Hahahaha!

T'syf ~pl said...

Nästan alltid. Just den svettiga snigelfärden med det tåg som utger sig för att vara snällt är ett av de exempel då jag inte hade kommit hem överhuvudtaget om inte föräldrarna hade ryckt ut.

Säkert är det så. Men oss lurar de inte!