Sunday, February 7, 2010

Angående gårdagens stora musiktävling...

(Göteborgs Filmfestival 2010) Jag vet att jag ligger efter nästan en hel vecka i rapporteringen från årets filmfestival. Men den är snart slut nu, och då kommer jag förhoppningsvis att få tid att lägga ut lite mer text och bild från veckan. Jag vill dock redan nu passa på att berätta om gårdagen, med anledning av den stora musiktävlingen. Nej, inte melodifestivalen. Men Nordiska Filmmusikpriset.

Jag var på ett seminarium i festivaltältet i går och såg och hörde de nominerade. En finländare, en dansk, en islänning, en svensk och en norrman. Det gavs bild- och ljudexempel ur deras respektive filmer, samt hölls en paneldiskussion på engelska om hur de arbetar. Mycket spännande och intressant. Som en naturlig fortsättning på de två kurser om "Musik- och Bildmedier" jag läste på universitetet häromåret. Jag träffade förresten två gamla kurskamrater därifrån på seminariet. Annars var det lite dåligt med folk där. Jag tror salongen bara var halvfull. Det var synd.

Efter seminariet, utanför tältet, hann jag med att byta några ord med den finländske kompositören. Och nu när han inte pratade engelska utan svenska, så hörde jag snabbt att han inte var finne, utan österbottning. (Och om du inte vet skillnaden mellan en finne och en österbottning, så får du i läxa att ta reda på det...) Dessutom var han en mycket vänlig man, som jag önskade lycka till inför kvällen. Filmmusikkompositörer, till skillnad från skådespelare får man ju som bekant önska lycka till. Dessutom bör man göra det så ofta man kan, eftersom de är en yrkesgrupp som inte får den uppskattning de förtjänar. Det finns till exempel ingen guldbagge för filmmusik. Det är skandal...

När jag kom hem och kollade på nätet så kunde jag se att mannen heter Dani Strömbäck, och fick en Jussi (Finlands Guldbagge) nyligen för musiken till Klaus Härös Post till pastor Jakob. Och inte nog med att han är Österbottning. Han är från Närpes! Jag tyckte nog att hans dialekt lät bekant...

Och alldeles nyss läste jag i GP:s nätupplaga, att Dani Strömbäck tilldelats Nordiska Filmmusikpriset. Stort grattis till honom!!!

Dani Strömbäck, Fleming NordkrogDani Strömbäck (till vänster med mikrofonen) och Danmarks Fleming Nordkrog

Barði Jóhannsson, Bardi Johannsson, Erik EnockssonIslands Barði (Jóhannsson) och Sveriges Erik Enocksson

Trond Bjerknes, Trond BjerknaesNorges Trond Bjerknes (med mikrofonen)

Men var är tjejerna?

2 comments:

Anonymous said...

Dani kommer inte bara från Närpes, utan från Nämpnäs, men det kanske han sa när ni pratade. :)

Närpesbo

T'syf ~pl said...

Det visste jag inte, men det var ju ännu bättre! Fantastiskt! /Anders N